2020-04-09

Rostfritt stål


Rostfritt stål är ett väldigt slitstarkt material som inte missfärgas eftersom det inte oxiderar. Med andra ord är det ett väldigt lättskött material som tål det mesta. Du kan till och med ha rostfria smycken på dig när du badar och duschar. Observera däremot att endast rostfritt stål av typ 316L och 316 klarar saltvatten och bassänger där vattnet innehåller klor. Rostfritt stål är även enkelt att rengöra med ett milt rengöringsmedel som exempelvis såpa och vatten. Oftast räcker det med att rengöra med ljummet vatten. Rostfritt stål är aningen mörkare i färg än silver. 

Gemensamt för alla rostfria ståltyper är att de innehåller mer än 12% krom. När stål legeras med minst 12% krom ökar motståndskraften mot rost genom att kromet reagerar med luftens syre och bildar en mycket tunn skyddande hinna på stålets yta. Denna hinna kallas passivskikt och skyddar mot det som vi till vardags kallar korrosion eller rost. Om skiktet skadas bildas ett nytt genom kontakt med syre. 

Rostfritt stål innehåller även andra legeringsämnen som både skyddar mot korrosion och ger stålet andra önskade egenskaper. Till exempel nickel, som förbättrar formbarhet och molybden som förbättrar materialets beständighet mot klorider och ett flertal typer av syror. Kromet ger stålet egenskaper som förhindrar att metallen rostar eller får repor.

Den vanligaste typen av rostfritt stål är TYP 304 – som står för mer än hälften av det rostfria stål som produceras i världen. Denna typ av rostfritt stål tål vanlig korrosion och motstår de flesta kemikalier. Typ 304 finns i praktiskt taget alla former av produkter.

Våra rostfria artiklar är märkta efter typ av rostfritt stål, 304 eller 304L samt 316 eller 316L (amerikanska benämningar). TYP 316 och 316L även kallad Kirurgiskt Stål – innehåller till skillnad från typ 304 molybden. Molybden ökar stålets styrka och värmebeständighet och gör även att stålet blir mer korrosions- och syrabeständig samt klarar av salthaltiga miljöer. Ett standardmaterial för hela den farmaceutiska industrin. Beteckningen står för ett lägre innehåll av kol. Kolhalten har endast betydelse vi upphettning till temperaturer mellan 500–850 grader Celsius då korrosion kan uppstå.
 
Nickel finns i rostfritt stål men det är så hårt bundet i metallen att mindre än 0.1 miljondels gram nickel släpps ut per cm2 och vecka. Det är så lite att våra rostfria produkter galant klarar EU:s direktiv för produkter som kommer i tät och långvarig kontakt med huden. Gränsvärdet är 0.5 miljondels gram/cm2/vecka.

316 har ett högre pris än 304 på grund av den globala bristen på molybden och den något högre nickelhalten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar